onsdag 1 april 2009

Interaktivitet

Igår ringde jag till Bryssel och pratade med Henrik Alexandersson.

Skriften han skickade till mig, "Bloggen som politiskt vapen" var mycket intressant. Han skriver om hur bloggar kan påverka politiken. Han beskriver bloggosfären som levande och organsisk; att den är "spontan, ofta oförutsägbar och mycket kraftfull". Detta tack vare att bloggare länkar till varandra när någon skriver något intressant. De tar upp tråden och bidrar med fler vinklar, en bredare analys och nya pusselbitar. Alexandersson tar också upp läsarna som en lika viktig resurs. De kan bidra med information, fakta och länkar. De är också viktiga som källor och tipsare. Tillsammans blir det många ögon och öron som spanar efter information.

När vi talades vid igår, sa han att det var just det som traditionell media borde lära sig av bloggarna. Istället för att sitta instängda på en redaktion och själva försöka komma på idéer till gräv och vilka som ska kontaktas, borde de ha öppna gräv och samarbeta med bloggare och läsare. Låta dem komma med tips på idéer och personer som de aldrig själva skulle komma på. Det skulle effektivisera journalistken, menade han.

Det handlar helt enkelt om att lära sig hantera den nya generationen Internet, webb 2.0. Som blivande journlist tror jag att det är otroligt viktigt att man förstår det. Det handlar inte längre om att skapa material för läsare, lyssnare eller tittare, utan att skapa material med dem.

Amanda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar