torsdag 9 april 2009

Problemen med listorna

Ett av de största problemen rätt igenom det här har jag tyckt varit hur man vet vilka bloggar folk läser och bryr sig om. Första tanken var att naturligtvis titta på de som är mest lästa, men det har visat sig svårare än jag någonsin kunde tro.

De flesta bloggar är registrerade via något blogghotell och visas på så vis inte som en egen hemsida. Det finns ingen oberoende sida som mäter just besökssiffror på bloggar utan bara på "egna" sidor.

Sedan har ju till exempel Bloggportalen besökssiffror på sin sida men enligt mina uppgifter beror det enbart på att bloggarna ifråga på något sätt registrerat sina egna räknare där. (rätta mig gärna och kom med rätt uppgifter). Det sägs också att de här siffrorna är överdrivna, men det tänker jag inte uttala mig om. Det kan ju också vara att det är ett skumt räknesätt, antal ip-nummer där de kan räknas en gång per timma och sedan räknas det ihop på en vecka. (rätta gärna dessa uppgifter också) Inte helt lätt.

När vi började med projektarbetet sa då genast handledare och folk runt omkring att titta på länkar. Att det här syns vilka bloggar som är populära och vilka bloggar som folk skriver om. Alltså att de på länktopplistan påverkar andra bloggare.

Sagt och gjort började vi titta på flest besökare på Bloggportalen och flest länkar på samma ställe. Vi tittade på Knuff och deras länkar, vi tittade även på deras knuffpoänglista där de bland annat tar hänsyn till vem som länkar etc.

Nu har vi också tagit in Twinglys lista över de mest populära bloggarna. Även de tittar på länkar men bara antal länkar från unika länkare.

Det är alltså en djungel.

Urvalsproblemen har varit större än jag någonsin stött på inom något forskningsprojekt tidigare och det gör att det är svårt att dra slutsatser. Men vi kan ju dra slutsatser till hur topplistorna formas så länge.

Det pratas mycket om dessa länkade bloggar men när man hör sig för visar det sig att det är många som inte länkar till "tjejbloggarna" alltså de som skriver om mode och vardagsbetraktelser och också de samma som ligger högst på besökarlistorna. Orsaken till detta är en annan kultur som Martin Källström på Twingly sa. De har helt enkelt ingen kultur i att länka till varandra, istället, sa han, är de bättre på att skriva kommentarer på varandras bloggar. Det är också nästa steg för Twingly att plocka med kommentarer som urvalskriterium på något sätt, för att hamna på deras lista över populära bloggar. Just nu finns Blondinbella på första plats, undantaget som bekräftar regeln, men Kenza, som har näst flest besökare vanligtvis, ligger på plats 47.

Någon annan sa att tjejerna inte länkar till varandra för att ge de cred. Konkurrensen är alltså en faktor enligt den här källan.

Efter närmare undersökning av blogglänkartoppen visar det sig att männen och "eliten" överväger i listan. Vilka är det som kommit på det här sättet att lista? Statistiken visar att tjejerna är duktigare på att blogga men ändå ser det ut så här.

På samma sätt är det vissa ämnen som återkommer i länktoppen: politik, samhälle, journalistik, kultur.

I besökstoppen är det istället fullproppat med tjejer. Unga tjejer som skriver om vardag och mode.

Samtidigt är det svårt att jämföra bloggar och bloggar. Som Chris Anderson skriver i "The Long Tail" det är som att jämföra vilka matvaror i butiken som är mest populära, bananer eller mjölk. Det är inte intressant. Det intressanta är jämförelsen emellan.

Till sist finns trots allt listorna där. De fungerar som någon slags löpsedel eller tips och då är det intressant att veta vad som ligger bakom och varför.

Ciao Jonna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar