måndag 30 mars 2009

Bloggbävningen möter dagens ljus

En dag för länge länge sen hände det något i bloggosfären. Det mullrade och länkades och till sist skrev Blogge Bloggelito

"Ett antal förskalv har visserligen känts under någon tid, men enligt Knuffs bloggografiska mätningar har nu en fullskalig bloggbävning de facto inträffat med epicentrum någonstans kring opassande.se. Större delen av den politiska bloggosfären, med ett makabert undantag för den yttervänstra, har haft känningar av skalvet, och vågorna har även rört sig in i andra områden, som medier, reklam och till och med kultur och nöje. Inga chockvågor rapporteras dock ha träffat mode och livsstil, vilkas verksamhet fortsätter helt obekymrat. Alla bloggografiska mätstationer har havererat, och fullt kaos råder i länkningsverksamheten. Vi har bara små bitar av information, men det förefaller vara ett makabert politiskt förslag som har orsakat katastrofen."
Läs hela inlägget här på: Bloggbävning

Det är så klart FRA-frågan Blogge Bloggelito skriver om. Och det var inte så längesen egentligen. Den 11:e juni förra året skrevs inlägget och efter lite sökande fram och tillbaka är jag så gott som säker på att det är första gången ordet "Bloggbävning" nämns.

I Svenska Dagbladet kan man tre dagar senare läsa om "bloggbävning" första gången i tradtionell media med hänvisning till Blogge Bloggelitos blogg lite senare i artikeln:

"Kritiken mot att utöka Försvarets radioanstalts möjligheter att läsa sms och mejl blir allt mer massiv. På internet talar man nu om en ”bloggbävning” efter att antalet arga inlägg om lagförslaget skjutit i höjden."
Läs hela artikeln här.

Några dagar senare Den nittonde juni har lagförslaget gått igenom och Göteborgs-Posten, Nordvästra Skånes Tidningar och Landskrona Posten skriver även de om "Bloggbävningen" på Internet. De ger också en definintion av ordet. Informationen har de fått från TT.

""bloggbävning", med innebörden att ett ämne plötsligt exploderar i bloggosfären."
(Landskrona Posten 2008-06-19 ""Bloggbävning" om ökad avlyssning")


Efter det verkar "Bloggbävning" vara ganska etablerat. Det har förekommit drygt hundra gånger i traditionella medier sedan dess. (ungefär uppskattning av mediearkivets och presstexts arkiv)

I september förra året kom Twingly med en rapport om "Bloggbävningen" kring FRA. I den ser man hur topparna för blogginläggen och nyhetsartiklarna om FRA följs åt. När det skrivs mycket om FRA i media skrivs det också mycket i bloggosfären (men många gånger fler då). Här kan ni läsa Twinglys rapport: Bloggbävningen

Runt nyår när nyhetsmedier skrev om nya ord från förra året hade "Bloggbävning" fått en ny innebörd: "bloggbävning innebär att många bloggsidor samtidigt behandlar ett visst ämne." (TT 081231)

Samtidigt pågår en debatt på Newsmill om bloggars makt etc. Ett exempel på hur bloggbävning används är när Niclas Lövqvist skriver om media och bloggar:

"Marklunds pr-agent Niclas Lövkvist efter landets tredje bloggbävning:
Medias hukande inför bloggdrevet en varningsklocka
Publicerad: 2009-01-13, Uppdaterad: 2009-01-14
En liten med högljudd grupp bloggare i "Gömda"-debatten tillåts sätta nyhetsagendan för landets största etablerade medier. Det borde mana till eftertanke och självrannsakan inför framtiden, skriver Niclas Lövkvist, PR-konsult och talesman för Liza Marklund."
Hela inlägget kan du läsa här

Vilken innebörd "bloggbävning" har för de olika medierna själva får de nog berätta för oss. Personligen trodde jag det innebar ungefär när bloggar gjorde skillnad på nåt sätt. När traditionella medier tvingades att skriva om en specifik fråga eller när bloggosfären fått upp någon fråga på dagordningen. Undrar vad alla andra tror?

Ciao Jonna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar