tisdag 24 mars 2009

Svar på mail från journalisterna

Jag började skicka ut mail till tio journalister för att fråga om hur de jobbar med bloggar. Av dessa tio har sex svarat och en av de svarade att hon inte hade tid.

Jag gillar journalisten på Sydsvenskan som undrade varför just hon och i nästa mail hur vårt slumpmässiga val gått till. Då är man äkta journalist!! Nyfiken och frågvis! Nästa steg är själva intervjuerna..

Å för att svara på hur det "slumpmässiga valet" gick till.... Vi började att välja ut ett gäng medier. Vi ville ha lite spridning på dem och lite jämförbara i par och valde slutligen ut DN, GP, Svd, Sydsvenskan, NA, Hallandsposten, TV 4 nyheter, Svt Aktuellt, Aftonbladet och Expressen. I nästa steg tyckte vi att två reportrar på varje var lagom med reservationen att de kunde tipsa om andra på redaktionen som arbetade på ett annat sätt. Vi tyckte också att det var rimligt med en man och en kvinna så sagt och gjort.

I nästa steg surfade jag runt på mina fem medier (vi delade på dem) för att få ett hum om vad journalisterna skrev om. Jag letade framför allt efter lokal- eller inrikesreportrar. Sedan bara plock plock och iväg med mail!

Just det här steget är inte det viktigaste i vår undersökning även om det självklart är en del vi måste ha med men urvalet är inte lika viktigt. Vi gör undersökningen för att få ett hum om hur journalister arbetar med bloggar. Om de använder de som källa och om de då anger det. Om de följer debatter på bloggar eller om de kanske letar nyheter på bloggarna. Vilka i så fall?

Vi tänkte jämföra det här sedan med vår kartläggning av bloggarna för att se om de är representativa (när de utges för att vara gräsrotsrörelser) etc.

Ciao Jonna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar