måndag 30 mars 2009

Mymlan, Gräv09 och bloggande

Vi tittar ju som sagt på de största bloggarna i Sverige, både om man ser mest länkade och flest besökare. Det finns vissa namn som återkommer i bloggdebatten och är med på länklistorna mest hela tiden, Sofia Mirjamsdotter aka Mymlan är ett av dem. Ni ser henne bland annat i länken tidigare från journalistkonferensen Gräv09.

Hon bloggar om bloggar på Aftonbladets Bloggvärldsbloggen och på Same same but different och mer personligt på The real Mymlan. Imorgon kommer hon till JMG för att prata sociala medier och ha workshop då ska vi passa på att fånga henne för några frågor.

Mymlan var med i flera paneldebatter diskussioner i Gräv09 om bloggens betydelse för journalistik och bloggen som grävredskap. Bloggen har fått en roll i journalisternas egna konferens. Det har bloggats därifrån och klipp har sänts via Bambuser och ligger nu ute på Youtube.

Det är kanske så här det kommer se ut överlag i framtiden. Man behöver inte vara på plats utan kan följa allting från olika perspektiv på Internet. Ingen av oss var på Gräv09 i Örebro men har ändå fått en uppfattning av vad som sas. I alla fall om vissa saker.

Å här skulle även bloggen överlag kunna ha en roll. För att man ska kunna se på saker från andras perspektiv. Flera av journalisterna jag har pratat med har svarat att de tittar på bloggar för att få en uppfattning av vad folk tycker. Det behöver inte vara representativt men om Mymlan skriver något så är det ett snabbt sätt att få ett hum om var hon står i frågan såväl som våra politiker eller mindre bloggare.

Men visst är det också så att de sociala medierna är på uppgång inom journalistkåren. Via Mymlan på Twitter verkar det som att nya journalister vågat sig ut på nätet och till Twitter efter helgen: "mymlan Överväldigad av alla nya followers som tackar för inspirationen de fick i helgen." (http://twitter.com/mymlan)

Ciao Jonna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar